Karin Dormans, De Heldermakerij

Op deze pagina plaats ik heel af en toe berichtjes over iets wat mij in mijn dagelijkse leven opviel, tegenviel, te binnen viel etc. 

Wow

Wat een klus: binnen tweeëneenhalve maand moeten er twaalf artikelen liggen op basis van gesprekken met 22 mensen! Wat een thema: Brede Welvaart in Limburg. Wat een bevlogen mensen mocht ik spreken. En wat is er veel werk aan de winkel om meer mensen te laten delen in de welvaart. Wat een klus: in alle opzichten.

Zie hier het resultaat

 

eind mei 2022

Inspiratie

Ik vind het belangrijk om uit te leggen hoe ik werk. En dat is niet eenvoudig, omdat het iets magisch heeft!

Er gebeurt iets tussen mij en mijn gesprekspartners en misschien is dat wel die cirkel van magie waardoor helderheid ontstaat. Jitske Kramer vertelt in dit filmpje hoe dat werkt. Fijn dat zij dit zo helder uitlegt!

 

24 september 2020

De magie van mijn leven

Het einde van het jaar nadert. Tijd om eens te kijken naar wat er dit jaar allemaal mijn bureau passeerde. Het was weer een jaar met een heel uiteenlopend pakket aan werkzaamheden: een training rapporten schrijven en een reeks workshops over accountmanagement, diverse oplossingsgerichte coachinggesprekken, een aantal nieuwsbrieven, rapporten en artikelen, de vernieuwing van een website en de strategische versterking van een afdeling interne communicatie met de daarbij horende overleggen, plannen, presentaties, berichtjes en berichten.
En weer heel veel van die geweldige gesprekken. Want dat is wat ik toch ervaar als het alfa en omega van mijn vak of eigenlijk mijn leven: de dialoog. Samen kom je verder is veel te zwak uitgedrukt. Een goed gesprek heeft een magie die verder gaat dan wat er wordt gezegd. In die 'magische cirkel' kan datgene wat er op tafel komt gezien worden en ruimte krijgen en dan komen de ideeën om ermee verder te gaan als vanzelf. Heel natuurlijk en logisch. Telkens weer. Dat is waar ik  blij van word - in mijn werk en in mijn leven!

30 november 2015

Effectief communiceren is niet vanzelfsprekend

Daarom hebben Ingrid Vreke en ik een aanbod ontwikkeld voor jonge mensen op weg naar de beroepspraktijk.

Lees de folder.

Bijeenkomst social media

Langzamerhand is het nauwelijks nog een vraag of je iets moet met social media. Zelfs al blijf je aan de zijlijn, dan nog heb je ermee te maken. Er wordt over je getwitterd, er wordt naar je gezocht op linked-in en als je niet aanwezig bent op facebook lijk je soms wel een outcast.

Een paar weken geleden was ik bij een presentatie van Heidy Amory van Social for Media. Zij  adviseert bedrijven en organisaties over wat ze moeten en kunnen met social media, welke social media de moeite waard zijn en vooral: waar en hoe begin je?
Daarom heb ik Heidy gevraagd om een presentatie te houden voor mensen die (nog) niet (echt) actief zijn met social media.

Dat gebeurt op 26 augustus a.s. in de studiezaal van BiblioNova, Broeksittarderweg 1, Sittard. Begintijd: 20.15 uur, eindtijd uiterlijk 22.00 uur.

Er zijn nog enkele plaatsen, dus je kunt je nog aanmelden via bureau@karindormans.nl

Social media: zorrug dat je d'r bij bent!

Op maandag 26 augustus is bij mij op kantoor een bijeenkomst over social media voor mensen die (nog) niet (echt) actief zijn op dit gebied.

Een paar weken geleden was ik bij een presentatie van Heidy Amory van Social for Media. Zij  adviseert bedrijven en organisaties over wat ze moeten en kunnen met social media, welke social media de moeite waard zijn en vooral: waar en hoe begin je?
Vanwege Heidy's directe duidelijke benadering en haar realiteitszin (ze geeft bijvoorbeeld tips om je social media bij te houden zonder al te grote tijdsinvestering), heb ik haar uitgenodigd.

We starten om 20.00 uur, Ransdalerstraat 51, 6311AW Ransdaal.
 

Aanmelden kan via bureau@karindormans.nl

Alles verandert, jij ook?

Sinds begin dit jaar volg ik de opleiding 'Meesterlijk interveniëren'. Het is een herkadering en aanscherping van wat ik vaak al intuïtief toepas in mijn werk.
Uit het boek Presencing van Peter Senge e.a. een citaat over het waarom van steeds weer anders leren kijken en denken.

'Elke vorm van leren [...] gaat over hoe we in de wereld op elkaar inwerken en de capaciteiten die zich uit die interacties ontwikkelen. Het onderscheid zit hem in de mate en diepgang van het bewustzijn en de bron van het doen  dat daaraan ten grondslag ligt.

Er wordt [vaak] beperkt geleerd: we leren hoe we het best kunnen reageren op situaties waarvan we denken dat we die zelf niet hebben gemaakt. Dit reactieve denken wordt gedomineerd door vertrouwde denkpatronen te downloaden: zo blijven we de wereld zien binnen een raamwerk van bekende categorieën waar we ons gemakkelijk bij voelen. Wanneer we een interpretatie of aanpak tegenkomen waar we niet bekend mee zijn, wordt die afgewezen. Onze belangen zullen we tot het uiterste verdedigen. Eigenlijk bestaat reactief leren uit zich steeds weer uitspelende gedragspatronen, met als resultaat dat we vooraf bepaalde gedachtenpatronen continu versterken. Daarbij zullen we ongeacht wat de uitkomst is, altijd ‘gelijk’ hebben. En in het optimale geval worden we beter in wat we altijd al gedaan hebben. Zo blijven we veilig verpakt in de cocon geweven van onze manier om naar de wereld te kijken, en afgezonderd van de grotere wereld die daarbuiten bestaat.'

 

Workshop Brainstorm Windkracht 2

28 februari was er weer een workshop. Mensen die elkaar nooit eerder hebben gezien, delen ideeën en bevragen elkaar. Op die manier kunnen ideeën zich ontwikkelen.

Joepie!

Als puber had ik nooit kunnen bedenken dat ik leren zo heerlijk zou vinden. Kennis en ervaring stapelt en stapelt, het wringt, vraagt om aanpassing en dan opeens kan het integreren. En dan ben je vergeten dat je ooit anders was.

Ik zou er bijna lyrisch van worden!

PS. Afgelopen week ben ik begonnen met 'meesterlijk interveniëren' bij Het Balkon in Vasse. Vandaar...

Manager plezier

Gehoord tijdens een bedrijfsfeest: 'Eigenlijk zou elke organisatie een manager plezier of een pleziermanager moeten hebben. Niet alleen om feestjes te organiseren maar om te waken over het welbevinden van de medewerkers.'

Aanbieding

Vanwege de start van de Heldermakerij kun je tegen een gereduceerd tarief van 30 euro deelnemen aan een Brainstorm Windkracht 2. De data: donderdagavond 28 februari (19.00-22.30 uur) of vrijdagmiddag 1 maart (13.30-17.00 uur).
Je kunt je tot 25 februari aanmelden via bureau@karindormans.nl

Meer info vind je onder de workshops

Wandelen verbindt de hersenhelften

Wandelen is voor mij een ideale manier om mijn hersenen hun gang te laten gaan. Soms duiken er dan zomaar ideeën en oplossingen op. Zo kwam vanmorgen mijn kerstverhaal voor 2013 alvast aangewaaid (eindelijk eens op tijd). Het verhaal dat ik vlak voor kerst heb gemaakt voor de bovenbouw van basisschool St. Theresia in Ransdaal voeg ik hierbij. Er zit nog een fout in de verhaallijn die ik gelukkig tijdens het voorlezen heb kunnen opvangen.
kerstverhaal 2012

Echte dialoog

- Mijn mensen zijn niet echt betrokken. In het teamoverleg blijft het altijd stil als ik iets voorstel. Ik wil een weerwoord.

> Je wil dat er een gesprek op gang komt? Wederzijdsheid?

- Ja, ik wil weten wat ze denken en ik wil weten hoe ik ze dat kan ontlokken.

> Oké, ik heb wel een idee voor een aanpak. Zal ik er iets meer over vertellen?

- Nou, als we het nu eens op mijn manier doen.

> ....